U cilju poboljšanja kvaliteta života djece i njihovih porodica u Dnevnom centru svečano je otvorena i senzorna soba, koja za cilj ima stimulaciju čula kod djece sa smetnjama u razvoju. Senzornu sobu svečano su otvorili ministar rada i socijalnog staranja gospodin Predrag Bošković, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru gospodin Benjamin Perks i predsjednik opštine Nikšić gospodin Veselin Grbović.


UNICEF je podržao opremanje Senzorne sobe, koja je opremljena proizvodima britanske kompanije Rompa: interaktivnim cijevima sa mjehuricima, vibracionom muzičkom foteljom, svjetlosnim predivima, raspršivačima arome i ostalom pratećom opremom, po najvećim evropskim standardima.


Tapaciranje Senzorne sobe urađeno je zahvaljujući donaciji porodice pokojnog slikara Duška Jeknića, a izvođenje tehničkih radova donaciji preduzeća Ramel.
Senzorna soba ima veliki značaj u radu sa djecom u našoj ustanovi. Cilj njenog funkcionisanja je da se uz podršku stručnih lica, koja su prošla edukaciju za korišćenje Senzorne sobe i za senzornu integraciju, kod djece stimulišu čula. Kod nas edukaciju su prošli defektolog i logoped. Ova metoda pomaže pravilnom razvoju doživljaja spoljašnjeg svijeta, kontroliše agresiju, uvodu dijete u relaksaciju. Postiže se napredak u koncentraciji, pažnji, komunikaciji u Senzornoj sobi, polako se prenosi na spoljašnji svijet i doprinosi boljem uključivanju u kolektivni boravak u dnevnom centru.

 

U organizaciji Specijalne olimpijade Crne Gore, u Sportskom centru u Nikšiću održan je turnir u stonom tenisu za osobe sa smetnjama i poteškoćama u intelektualnom razvoju. Predstavnici Dnevnog centra na ovom turniru bili su Aleksandra Ivanštanin, Mihailo Vuković, Branko Đurović i Stefan Jokić.

Na ovom turniru korisnici Dnevnog centra imali su mogućnost da kroz stoni tenis pokažu svoje sposobnosti, pruže svoj maksimum i obraduju nas brojnim medaljama.

 

Osnovna škola „Ilija Kišić" iz Zelenike je i ove godine od 11. do 13. oktobra organizovala Specijalnu olimpijadu. Dnevni centar su predstavljali korisnici koji su se takmičili u više disciplina i osvojili brojne medalje.
Atletika – trčanje na 100 m, Stefan Jokić – srebrna medalja, Branko Đurović – srebrna medalja i Mihailo Vuković – bronzana medalja.
Stoni tenis, Branko Đurović – zlatna medalja, Stefan Jokić – srebrna medalja i Mihailo Vuković – bronzana medalja. U kolektivnom sportu (košarka), ekipa Dnevnog centra osvojila je prvo mjesto.
U okviru Specijalne olimpijade održan je i okrugli sto – „Nastavni plan i program za autizam, metodologija rada" na kojem su prisustvovali stručnjaci iz ove oblasti.

 

U toku obilježavanja dječije nedjelje, prve sedmice mjeseca oktobra Dnevni centar su između ostalih posjetili i učenici Osnovne škole „Ratko Žarić“, koji su prigodnim poklonima obradovali naše korisnike. Sa svojim drugarima iz Osnovne Škole naši korisnici provili su lijepo prije podne uz recitacije, pjesmu i driženje.

 

Centar za socijalni rad, koji pokriva opštine Nikšić, Šavnik i Plužine, kao  i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, u saradnji sa partnerima iz Srbije, održali su 6.09.2013.g. pres konferenciju povodom završetka projekta „Nama je stalo”. Cilj projekta je bio unapređenje socijalne inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica kroz zajedničke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji. Tokom projekta kroz Školu životnih vještina održana su dva sedmodnevna radna kampa na Žabljaku i Zlatiboru za osobe sa smetnjama u razvoju kako bi im se pomoglo u obavljanju osnovnih životnih funkcija.

O osnovnim karakteristikama i načinu realizacije projekta govorio je menadžer projekta mr Ivan Mitrović, a u ime Humanitarne organizacije,,Dečje srce“ govorila je Ivana Rojević.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Delegacije EU za Crnu Goru- Jadranka Milić, potpredsjednik opštine Nikšić-Milorad Jovanović, direktorica Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Radojka Koprivica, direktorica Centra za socijalni rad Nikšića, Šavnika i Plužina Radmila Marković, kao i predstavnica Humanitarne organizacije „Dečje srce“iz Beograda.

             Nakon odgledanog kratkometražnog filma ,,Nama je stalo“, (http://www.youtube.com/watch?v=4M34xWM5LOU), u kojem su opisane aktivnosti kampa, u ime roditelja govorila je Sonja Jokić, koja je prenijela impresije, iskazala zahvalnost u nadi da će ovakvih projekata biti i ubuduće.

 
Jezik
Pratite nas na:

1391183675 social facebook box blue

Anketa
NAŠ NOVI WEBSAJT JE?
 
Pretraga
Posjetioci
037886
Danas2
Juče50
Ove nedjelje287
Ovoga mjeseca1236
Ukupno37886