Ministarstvo rada i socijalnog staranja u partnerstvu sa UNICEF-om u Crnoj Gori, a u okviru kontinuirane izgradnje kapaciteta i podrške dnevnim centrima za djecu sa smetnjma u razvoju organizovalo je seminar na temu: Podrška djeci sa smetnjma u razvoju u iz spektra autizma.
Stručni tim Dnevnog centra za djecu sa smetnjma u razvoju – Nikšić, imao je priliku, kroz dvodnevni seminar da se upozna sa kliničkom slikom autizma, ranom intervencijom, kao i sa različitim oblicima i tretmanima u radu sa djecom sa autističnim spektrom.

 

 

U okviru projekta ,,Nama je stalo” - Unapredenje socijalne inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica kroz zajednicke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji od 27. aprila do 4. maja 2013. godine održan je program ,,Škola životnih veština” na Žabljaku na kome su ucestvovala deca i mladi sa smetnjama u razvoju iz Crne Gore i Srbije i strucnjaci koji rade sa njima,među njima i korisnici Dnevnog centra. Ovaj sedmodnevni program „Decje srce“ je namenilo osamostaljivanju dece i mladih sa smetnjama u razvoju kao uslov za stvaranje preduslova za njihovu socijalnu inkluziju.

Sedmodnevni program im omogucava da uz ustaljeni ritam dana uvežbavaju veštine koje im pomažu u osamostaljivanju i stvaranju pozitivnih navika. Licna higijena, jutarnja gimnastika, obroci, radionice, aktivnosti u prirodi, šetnje i zabavne aktivnosti omogucile su da dan bude ispunjen sadržajima koje im pružaju zadovoljstvo i mogucnost da u interakciji sa vršnjacima i uz podršku vaspitaca u zašticenim uslovima sprovode planirane aktivnosti po programu „Škola životnih veština“.

U svim aktivnostima osobe sa smetnjama u razvoju su imale aktivno ucešce. Posebno su bili srecni na radionicama gde su mogli da iskažu svoje kreativne sposobnosti i znanja. Diskoteke i zabavni program su im pružile mogucnost da se uz dobru muziku, nadmetanje i takmicarske aktivnosti dobro zabave, druže i zaljubljuju.

Pozitivna atmosfera i druženje omogucili su im sedam dana nezaboravnog druženja gde su svi ucesnici dali svoj maksimum. Lepo je videti da granice druženja ne postoje i da su se svi spojili oko zajednicke pozitivne energije zaboravljajuci iz koje zemlje, grada ili opštine poticu, da li su iz Srbije ili Crne Gore.

 

Korisnici Dnevnog centra zajedno sa učenicima srednje Ekonomsko - ugostiteljske škole formirali su unifajd timove i održali svoj prvi trening. Djeca su bila veoma angažovana i aktivna u toku treninga i uživali u druženju sa učenicima škole.

 

Od 7. do 12.aprila 2013.godine organizova na je studijska posjeta Ljubljani koju su sačinjavali predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja – Goran Kuševija - v.d.pomoćnik ministra - Sektor za socijalno staranje i dječiju zaštitu, Budimirka Ognjenović Đukanović-savjetnica ministra, predstavnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju iz Nikšića-Radojka Koprivica-direktorica, Miloš Perović-defektolog, Rajna Delić-vaspitač, predstavnici Dnevnog centra ,,Tisa“ iz Bijelog Polja-Saida Čikić-direktorica, Ensad Omerović- psiholog, Vladimir Lakić-medicinski tehničar i Adnan Dervishi- stomatolog. U toku petodnevne studijske posjete Dnevnom centru ,,Draga“, koji se nalazi u Ljubljani, devetočlana delegacija imala je priliku da:

  • upozna način rada ove ustanove,
  • upozna sistem zaštite osoba sa smetnjama u razvoju,
  • upozna stomatološku zaštitu djece sa smetnjam u razvoju,
  • vidi kreativne radionice u kojima učestvuju korisnici centra,
  • upozna metode rada koje se koriste u radu sa djecom sa autizmom,
  • razmjeni iskustva u rada sa djecom sa smetnjama u razvoju.


 

Stručni tim Dnevnog centra prisustvovao je trodnevnom seminara „Škola životnih veština“ održanom na Žabljaku 12, 13, i 14. aprila . Seminar su organizovali JU Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik u saradnji sa NVO „Dečje srce“ iz Beograda, u okviru projekta prekograniče saradnje „Nama je stalo“, koji ima za cilj da promoviše socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom i njihovih porodica kroz zajedničke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbija. U toku ovog seminara učesnici su imali prilike da čuju nešto više o : predrasudama o licima sa smetnjama u razvoju i kako raditi na sprečavanju predrasuda, komunikaciji sa osobama sa smetnjama u razvoju, dokumentaciji socijalnih usluga, individualno vaspitnom planu, didaktičkom materijalu, timskom radu i radioničarskom radu.

 
Jezik
Pratite nas na:

1391183675 social facebook box blue

Anketa
NAŠ NOVI WEBSAJT JE?
 
Pretraga
Posjetioci
026356
Danas32
Juče19
Ove nedjelje51
Ovoga mjeseca637
Ukupno26356