Centar za socijalni rad, koji pokriva opštine Nikšić, Šavnik i Plužine, kao  i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, u saradnji sa partnerima iz Srbije, održali su 6.09.2013.g. pres konferenciju povodom završetka projekta „Nama je stalo”. Cilj projekta je bio unapređenje socijalne inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica kroz zajedničke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji. Tokom projekta kroz Školu životnih vještina održana su dva sedmodnevna radna kampa na Žabljaku i Zlatiboru za osobe sa smetnjama u razvoju kako bi im se pomoglo u obavljanju osnovnih životnih funkcija.

O osnovnim karakteristikama i načinu realizacije projekta govorio je menadžer projekta mr Ivan Mitrović, a u ime Humanitarne organizacije,,Dečje srce“ govorila je Ivana Rojević.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Delegacije EU za Crnu Goru- Jadranka Milić, potpredsjednik opštine Nikšić-Milorad Jovanović, direktorica Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Radojka Koprivica, direktorica Centra za socijalni rad Nikšića, Šavnika i Plužina Radmila Marković, kao i predstavnica Humanitarne organizacije „Dečje srce“iz Beograda.

             Nakon odgledanog kratkometražnog filma ,,Nama je stalo“, (http://www.youtube.com/watch?v=4M34xWM5LOU), u kojem su opisane aktivnosti kampa, u ime roditelja govorila je Sonja Jokić, koja je prenijela impresije, iskazala zahvalnost u nadi da će ovakvih projekata biti i ubuduće.

 
Korisnici Dnevnog centra i njihovi vaspitači učestvovali su u projektu „Nama je stalo „ koji je održan na Zlatiboru u periodu od 1. do 8. jula 2013. godine. Ovaj projekat za cilj ima unapređenje socijalne inkluzije osoba sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica kroz zajedničke aktivnosti u Crnoj Gori i Srbiji u okviru programa „Škola životnih vještina." Projekat „Nama je stalo" realizuju JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju Nikšić i Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik sa partnerima iz Srbije NVO Decje srce i Centrom za socijalni rad Užice.
 

Stručni tim Dnevnog centra učestvovao je kao jedan od dva predstavnika Crne Gore na HuriLab takmičenju iz oblasti ljudskih prava, koje je održano u Jerevanu od 28 do 30. jula u organizaciji UNDP – ja . Ovo takmičenje je imalo za cilj da pomogne da se društveni problemi u domenu vladavine ljudskih prava riješe uz korišćenje savremenih tehnologija.
Dnevni centar je predstavio ideju o izradi web sajta „Mi - vaša djeca", koji će biti namjenjem roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, a dijelom i samoj djeci. Putem ovog sajta roditelji će moći da dobiju odgovore na mnoga pitanja vezana za probleme djece sa različitim smetnjama. Sajt će sadržati i kutak za djecu, osmišljen u vidu igrica prilagođenim djeci sa smetnjama u razvoju.

 

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju posjetio je proslavljeni paraolimpijski teniser Piter Norfolk, koji je boravio u Crnoj Gori u okviru Unicef-ve kampanje „Govorimo o mogućnostima". Norfolk je ovom prilikom razgovarao sa korisnicima Dnevnog centra Nikšić, kao korisnicima Dnevnih centara iz Bijelog Polja i Pljevalja. Norfolkova poruka bila je da nikada ne trebamo izgubiti nadu i da moramo gledati u budućnost.
Ovom prilikom dnevni centar su posjetili i ambasadorka Velike Britanije Ketrin Najt Sends i šef Predstavništva Unicef-a za Crnu Goru Bendžamin Perks. Njihova posjeta završila se na terenima teniskog kluba „Nikšić" gdje je članovima kluba, ali i korisnicima Dnevnog centra pokazao svoje vještine.

 

 

Podgorica (Jun 15, 2013) – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Specijalna olimpijada održali su danas jednodnevni seminar za ocjenu uticaja projekta "Inkluzija za sve" na promovisanje jednakosti za lica sa intelektualnom ometenošću. Ovo je završni seminar u Crnoj Gori u okviru11-mjesečnog projekta “Inkluzija za sve” koji je radio na poboljšanju prava građana Crne Gore sa intelektualnom ometenošću.

Seminar je ocijenio dostignuća i izazove razvoja inkluzivnih mogućnosti kroz sport, za mlade sa intelektualnom ometenošću na nivou lokalne zajednice. Diskusija je obuhvatila izradu preporuka o načinima kako dalje iskoristiti dostignuća projekta.

Pet crnogorskih opština učestvovalo je u seminarima namijenjenih izgradnji kapaciteta, koji su imali teorijski i praktični dio. Program je uključio 100 predstavnika lokalnih vlasti, nastavnika, učenika, trenera, volontera kao i osobe sa intelektualnom ometenošću i njihove porodice.

Poslije svakog seminara, formirana su po dva desetočlana tima Unified Sports® Specijalne olimpijade koji su uključivali mlade sa i bez intelektualne ometenosti. Članovi timova takmičili su se kao jednaki na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou. Ukupno je formirano 10 timova Unified Sports® Specijalne olimpijade, koji su uključili 100 mladih ljudi sa i bez intelektualne ometenosti.

 
Jezik
Pratite nas na:

1391183675 social facebook box blue

Anketa
NAŠ NOVI WEBSAJT JE?
 
Pretraga
Posjetioci
032009
Danas34
Juče56
Ove nedjelje90
Ovoga mjeseca1242
Ukupno32009