Inklizivni program za mlade "Unified Champions Schools"

Specijalna Olimpijada Crne Gore,uz podršku predstavništva Unicef-a u Crnoj Gori i Ministarstva prosvjete Crne Gore sprovodi novi inkluzivni program za mlade "Unified Champions Schools" . Tim povodom, 6.11.2019 godine u Podgorici upriličena je sporstka manifestacija na kojoj su prisustvovali korisnici, ujedno I spostisti Specijalne Olimpijade nikšić, zajedno sa svojim vaspitačima. Na pomenutoj manifestaciji, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, potpredsjednica i šefica operacija Specijalne Olimpijade za Evropu i Evroaziju Martha Jo Braichich, , su predstavili pomenuti program.

Počasni gosti na ovom dogadjaju su bili Nikola Janović, ministar sporta i Judy Rising Reinke, ambasadorka USA u Crnoj Gori, kao i predstavnici Ministarstva prosvjete, Glavnog grada i srednjih škola koje su uključene u ovaj program.

Kako g-đa Braichich ističe: „Jedinstvenost ovog programa se ogleda u sljedećem – dok ovi mladi ljudi šutiraju loptu, trče niz teren ili skaču u bazen, oni prevazilaze barijere diskriminacije, i postavljaju dobre primjere ne samo dobrog građanskog duha, već stvaraju zajednice prihvatanja, dobrodošlice, tolerancije i inkluzije, Ne smije se zanemariti sportski element ovog programa koji je jedanko važan za sve učesnike dok uče nove sportove, razvijaju sportske vještine i uživaju u uzbuđenjima takmičenja“.

"Tri su posebna razloga zbog kojih smo ponosni. Prvo, zato što sva djeca imaju ista prava; drugo, zato što su djeca s intelektualnim smetnjama često među najdiskriminisanijim grupama u društvu; i treće, jer ovaj program promoviše sport za svako dijete,“ kazao je g-din Kogali.

Jezik

Traži