XII Međunarodna revija pozorišta “ Wonderful Theatres” – Poljska

JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju Nikšić u saradnji sa JU Dnevni centar „Tisa"iz Bijelog Polja boravio je u Tczevu u Poljskoj od 7 do 12 Juna 2015. Ovaj tim je po prvi put predstavljao Crnu Goru na XIII Međunarodnoj reviji pozorišta „ Wonderful Theatres " u Tzevu u organizaciji Specijalno obrazovnog centra i Asocijacije za specijalno obrazovanje. Ova revija pozorišta nije zamišljena kao revija takmičarskog karaktera, već prezentacije različitih performansa osoba sa smetnjama u razvoju. Imajući u vidu međunarodni karakter revije, kao i to da učesnici dolaze iz različitih govornih područja, jedno od glavnih pravila organizatora bilo je da scenska prezentacija treba da se zasniva na govoru tijela, igri svjetlosti i muzike. Inicijativu za učešće na reviji pokrenuli su naši drugari iz Centra "Vladimir Nazor" iz Sarajeva.


Tokom boravka u Tczevu korisnici su prisustvovali muzičkim i likovnim radionicama, družili se sa mladima iz različitih zemalja Evrope, zatim imali mogućnost da pokažu svoju kreativnost i umjeće. Dok su članovi stručnih timova imali priliku da sa kolegama iz različitih zemalja razmijene iskustva iz oblasti rada sa osobama sa smetnjama u razvoju.
Korisnici Dnevnog centra Nikšić, zajedno sa korisnicima iz Dnevnog centra „Tisa" iz Bijelog Polja predstavili su Crnu Goru sa pantomima plesnim performansom "Ljubav". Ovaj performans dobio je nagradu za kreativnost nastupa, pa su se korisnici ove dvije ustanove vratili u Crnu Goru sa peharom i prigodnim nagradama.
Osnovni cilj ove Međinarodne revije jeste integracija osoba sa smetnjama , kao i predstavoljanje njihove kreativnosti i dostignuća pred publikom.
Pored aktivnosti u radionicama i učešća na reviji , korisnici i članovi stručnog tima imali su priliku da upoznaju prirodne ljepote i kulturne znamenitosti Poljske.